Livsmedelsproduktion måste ses som samhällsnyttigt

Positivt att regeringen vill förändra livsmedelsstrategin så att livsmedelsproduktionen i hela kedjan hamnar i centrum. Det menar Fiskbranschens Riksförbunds ordförande Krishan Kent.

Tisdagen den 7:e februari deltog Fiskbranschens Riksförbund och ordförande Krishan Kent vid en kickoff för ”Livsmedelsstrategi 2.0” som landsbygdsminister Peter Kullgren bjudit in till. Under dagen stod diskussioner kring Sveriges livsmedelsberedskap, främjande av svenskproducerade varor och en ökad konkurrenskraft i livsmedelskedjan i centrum.

Regeringens ambition är att Livsmedelsstrategi 2.0 ska göra avtryck i hela livsmedelskedjan. Den ska skapa förutsättningar för aktörer i kedjan att stärka sin konkurrenskraft, bidra till ökad hållbarhet, främjandet av svenskproducerade varor, öka den totala livsmedelsproduktionen och även att minska vår sårbarhet vid eventuell kris. 

Positivt med omstart

 Från Fiskbranschens Riksförbund har vi under lång tid pekat på bristerna i dagens livsmedelsstrategi och ser det som mycket positivt att regeringen vill göra en omstart, och att man verkligen lyfter fram den viktiga roll som beredningsindustri och livsmedelsproducenter har för att svenskar ska kunna få mat på bordet.

I det fortsatta arbetet har vi från Fiskbranschens Riksförbund följande medskick:

  • Samtliga myndigheter med ansvar för tillgång och förädling av livsmedel behöver få ett tydligare uppdrag att främja livsmedelsförsörjningen. I dag saknar exempelvis Havs- och vattenmyndigheten ett mat-perspektiv. Det behöver också vara färre myndigheter som ansvarar för att strategin verkligen genomförs alternativt att samtliga involverade myndigheter har förtydliganden om deras ansvar för livsmedelsstrategins genomförande, där målkonflikterna inom dessa prioriterade.

  • Regelverket kring livsmedel behöver vara fokuserade på att ge förutsättningar för företag att växa. Länsstyrelserna behöver ha med livsmedelsproduktion som en positiv parameter att ta hänsyn till vid sina miljöbeslut. Det innebär inte att vi skall godkänna miljöfarliga verksamheter utan att de positiva effekterna av ökad livsmedelsproduktion skall vara en del i ekvationen vilket inte är fallet idag. Behovet av ett förtydligande till Länsstyrelserna gällande livsmedelsstrategin bekräftades också av Landshövdingen för Jönköpings län under mötet.

  • Myndigheters föreskrifter som har negativ påverkan på livsmedelsstrategin ska särskilt utredas. Strategin måste också leda till att svenska myndigheter uppgör med att överimplementera EU-lagstiftning på ett sätt som skadar Sveriges och svenska livsmedelsproducenters konkurrenskraft.

  • Fördelningen av Sveriges tilldelade fiskekvoter behöver hanteras med utgångspunkt i livsmedelsstrategins mål. Det innebär att fiske för humankonsumtion behöver tydligare premieras inom Fiskeriförvaltningen som HaV ansvarar för idag. Eftersom HaV rapporterar till klimat- och miljödepartementet måste alltså också detta departement säkerställa att sina myndigheters ansvar för strategins genomförande förtydligas. Något som också bekräftades veckorna innan under Nordic Seafood Summit av GD Jacob Granit kring frågan om HaV behöver ett förtydligande om sin roll inom livsmedelsstrategin på en direkt fråga från Fiskbranschens Riksförbund under sitt anförande.

 Utöver de här övergripande punkterna måste beredskapsperspektivet bil mycket viktigare. Livsmedelsstrategin måste lyfta fram svenskproducerat och förbättra villkoren för att kunna producera sjömat i Sverige. Här har vattenbruket en enorm potential som hindras av föråldrade regelverk.

 Ett annat hinder för svenskproducerad sjömat är Livsmedelsverkets generella rekommendationer kring dioxin i fisk från Östersjön och fisk från Vänern och Vättern. De här måste bli uppdaterade och mer detaljerade i sina rekommendationer för att skapa bättre förutsättningar för ökad förädling av svensk insjöfisk men också sill och skarpsill från de stora områden i Östersjön där halterna ligger under gränsvärdena.

Dialog med politiken

I samband med mötet kring livsmedelsstrategin genomförde också Fiskbranschen ett möte med miljö- och jordbruksutskottets nya ordförande Emma Norén för en dialog om vilka frågor som står högst upp på agendan i utskottet samt att följa upp tidigare viktiga frågor som varit på agendan så som spårbarhetssystemet för vissa fiske- och vattenbruksprodukter samt utmaningarna i Östersjön. Emma Noren kommer också medverka vid årsstämman 30 mars.

 Krishan Kent

Ordförande Fiskbranschens Riksförbund

Föregående
Föregående

Fiskbranschen har ny verksamhetsansvarig

Nästa
Nästa

Så kan du äta gott och billigt i jul och nyår