
Vi förstärker kansliet med en specialist
För att öka takten i viktiga projekt och utöka kontakterna med våra internationella samarbetsorganisationer har FR anställt Mette Gimzöe som ska arbeta deltid som specialist inom hållbarhet och lagstiftning.

Fiskbranschens lilla blå
Vad är det egentligen som styr utformningen av globala fiskekvoter? Och hur kommer man fram till vad som är hållbara bestånd? Det är några frågor som Fiskbranschens Riksförbund gör ett försök att svara på i en ny publikation som går under namnet Fiskbranschens lilla blå.

Det ska vara lätt för konsumenten att välja hållbar sjömat
Många konsumenter vill göra ett aktivt val och äta fisk och skaldjur från hållbara bestånd, men det kan lätt bli förvirrande med motstridiga budskap i nyheter och media. Det finns idag god tillgång på sjömat som är miljömärkt eller certifierad av internationellt välkända organisationer. Den som väljer att köpa sjömat som är märkt med exempelvis MSC eller ASC kan känna sig trygg med att varan uppfyller högt ställda krav på hållbarhet, menar Fiskbranschens Riksförbund.

Livsmedelsförsörjning i kris och krig
Det var kanske inte riktigt vad vi hade förutspått när vi skrev årets verksamhetsplan, men en av huvudfrågorna för Fiskbranschens Riksförbund kommer 2022 att handla om Sveriges livsmedelsförsörjning och beredskapen vid kriser och krig. Den stora frågan inom branschen just nu är bristen på råvara.

Landsbygdsministern lyfte den blå näringens betydelse
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg vill ha hjälp av den blå näringen för att öka Sveriges livsmedelsförsörjning. Det var ett av budskapen när den nytillträdde ministern höll ett inledningstal på Fiskbranschens Riksförbunds årsstämma i mars 2022.

Fisket i de stora sjöarna i USA under lupp på Sjömatsforum
Under Sjömatsforum i december hölls en föreläsning om fisket i De stora sjöarna i USA, och hur hållbart fisket efter siklöja och sik egentligen är. Presentationen visade att det finns olika bilder av läget.